Ofte stilte spørsmål
Hvor mye koster en rørlegger pr time?
Hvorfor er beløp i faktura høyere enn det som ble estimert?
Hvor mye koster materiell og hvor fra kjøper dere dette?
Hvorfor må jeg betale for at dere kaster søppel?
Hvorfor må jeg betale for servicebilen som rørlegger kjører i?
Kan dere montere utstyr som jeg har kjøpt inn hos andre leverandører, for eksempel Maxbo, Flisekompaniet eller Megaflis?
Er prisene dere har konkurransedyktige?
Hva skjer hvis jeg ikke får betalt faktura i tide?
Hvorfor er utrykking/akutte oppdrag markant dyrere en ordinær arbeidstid?
Hvorfor har dere samarbeid med en konkurrerende bedrift i samme by?
Hvordan kan dere være så nøyaktige i tidsbruk som rørlegger har brukt?
Hva koster oppdraget - Prisestimat, fastpris, løpende regning – eller «Ishpris»?
Mange kunder vil vite hva oppdraget dem vil få utført koster – det skjønner vi godt, og det vil vi å. Men for å få til det kreves det informasjon. Denne informasjonen kan vi få i form av bilder + forklarende tekst. Med god kommunikasjon som vi har med de fleste av våre kunder, klarer vi ofte å lande på en riktig pris. Hvis kunde fått ett prisestimat, så er det en pris jobben oftest kommer på (dette ift. den informasjon vi fått) ett estimat betyr nødvendigvis ikke at estimatet blir beløpet i faktura. Dette fordi det kan oppstå uventede situasjoner eller andre avvik som gjør at vi trenger bruke mer tid, materiell eller annet.
Hvis kunde fått bekreftet en fastpris på oppdraget, har vi nok informasjon og kan fastslå prisen med sikkerhet. De aller fleste oppdrag går på løpende regning, det er på den faktiske tid vi bruker på hele oppdraget som inkluderer: Timer, materiell, servicebil til/fra kunde + supplering av materiell, evt. parkering + avfallshåndtering tilhørende prosjektet. Dette blir alltid riktig pris, for begge parter. «Ishpris» er ett annet ord for prisestimat med noe større perspektiv.
Tar dere gratis befaringer?
Jeg har blitt fakturert én time mer enn rørlegger faktisk var hos meg, hvorfor det?
Jeg har tett avløp - kan dere hjelpe meg?
Det kan vi gjøre, tett eller delvis tett avløp er en situasjon ingen vil komme i. Men alle opplever dette for eller siden. Siden avløpsrør er en skjult føring, kan vi heller ikke se hva som er årsaken. Våre rutiner er at vi sender først rørlegger for å se om han kan få det til, ofte klarer han det. Dersom ikke rørlegger ordner det trenger vi høytrykksspyling av røret. Dette fikser vår spyleoperatør – Tore Jacobsen. Han er en råtass på dette og sørger for at blokkeringer fra nærmeste stakepunkt på stedet blir spylt opp og skylles videre ut på offentlig ledning.
Dersom problemet oppstår igjen etter kort tid, er det anbefalt at det kjøres en kamerainspeksjon, fordi det oftest da er ett mer omfattende problem som rørbrudd eller større gjenstander som ikke lar seg spyles ut. Dette krever mer og annen type arbeid + utstyr.
Ved kamerainspeksjon blir filmen/videoen lagret på en USB stikk som kunde får på stedet, samtidig oppbevarer vi den i våre arkiver. Ofte er dette en forsikringssak og da har kunden beviset fått. Røret som spyles opp/rent er ikke en installasjon vi utført, vi er da heller ikke ansvarlig for hvordan det ble lagt engang. Etter vi spylt opp ett rør for en kunde er det ingen garanti for at dette ikke går tett igjen. 8 av 10 ganger er det en brukerfeil, de andre ett rørbrudd (kollaps) eller annen svikt. Dette grunnet dekke, terrenget eller jordmasser rør ligger i. Dersom det må graves opp skifte ut rør og komprimere dekke, etc. Utfører vi dette og i samsvar med kunde.